zondag, juli 09, 2006

Manfred Wirtz

Manfred Wirtz (Aken, 1940)

Afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de gerenommeerde Folkwangschule in Essen, verhuist Manfred Wirtz in 1964 naar België als blijkt dat hij tot de eerste lichting behoort die in het naoorlogse Duitsland voor de militaire dienst wordt opgeroepen. In Brussel gaat hij werken als artdirector bij een reclamebureau. Zeven jaar later vestigt hij zich in Nederland, nog altijd als artdirector in de reclame, maar met een toenemende belangstelling voor de fotografie.
Aan het begin van de jaren 80 wordt Wirtz nieuwsgierig naar het leven in de Oostbloklanden. Hij sluit zich aan bij een lerarenvereniging om een reis naar de Sovjet-Unie te kunnen maken. Deze reis wordt gevolgd door een zevental nieuwe, naar Sovjet-Unie, Polen, de DDR en de Baltische staten. In 1995, zes jaar na de omwenteling, brengt Wirtz voor het eerst een bezoek aan Roemenië. In het grensgebied met de Oekraïne belandt hij in Salistea de Sus, een dorpje in de Karpaten waar het is of de tijd heeft stil gestaan. Zelfs het regime van Ceaucescu lijkt aan de 2.500 inwoners voorbij te zijn gegaan; men leeft er nog als in de middeleeuwen. Paarden en ossenwagens beheersen het straatbeeld, tractoren en stromend water zijn een zeldzaamheid. Zoals Wirtz in België naar het carnaval keek en in Nederland naar verdwijnende oude ambachten, zo beziet hij de geïsoleerde Roemeense dorpsgemeenschap: met de opmerkzame blik van de bezoeker. In zeven jaar tijd zal hij er nog tien keer terugkomen.
Hij attendeert op de eerste Colafles, op de t-shirts en sportschoenen die met de traditionele klederdracht gaan concurreren. Hij laat zien hoe de westerse invloeden terloops maar onstuitbaar hun intrede doen, hoe er een kloof ontstaat tussen aanhangers van oude waarden en nieuwe normen, en hoe de jeugd haar eigen weg kiest. Wirtz fotografeert vanuit de klassieke tradities, zonder ingrijpen en zonder te manipuleren. Maar zijn oude professie van artdirector is onmiskenbaar: de onnadrukkelijk observerende Manfred Wirtz houdt de balans tussen vorm en inhoud zorgvuldig onder controle.

©Pim Milo, 2002