zondag, juli 09, 2006

Henri ter Hall

Henri ter Hall (Arnhem,1946)

Een auto is net een kerstbal, de hele omgeving wordt erin weerspiegeld. Om die ongewenste reflecties te voorkomen, liet Henri ter Hall een leegstaande kerk tot een fotostudio voor auto’s verbouwen. Die studio lijkt op de binnenkant van een eierschaal: vloer, wanden en plafond gaan rondbogig in elkaar over. Nergens zijn scherpe hoeken. Het effect is desoriënterend. Omdat je geen idee hebt hoe ver je van de muren verwijderd bent, loop je als een blindeman tastend door de witte ruimte. De studio is als het ware onzichtbaar geworden.
Een auto fotograferen raakt aan de grenzen van wat technisch mogelijk is. Daarom is autofotografie een specialisme. Je kunt een auto en profil fotograferen, en face, of in driekwart aanzicht. Daarmee heb je de variaties wel gehad. En bijna altijd met de bestuurderskant naar de camera, want aan de andere kant zit de ontsierende tankdop. Meestal kies je met de camera voor een laag standpunt, want dat levert het spannendste beeld op. De rest is spelen met licht - om vormen te accentueren, het lijnenspel optimaal uit te laten komen en de auto agressief of juist zacht te laten lijken. Maar eerst moet de auto geprepareerd worden. Een zwarte plank tussen voor- en achterwielen, waardoor een strakke onderlijning ontstaat. De banden zwart geverfd en de wieldoppen in dezelfde richting, zodat het merk keurig rechtop en horizontaal staat. Zwart fluweel in de wielkasten en zandzakken in de auto om de nieuwe schokbrekers wat door te laten veren. En er moet gepoetst, eindeloos gepoetst worden. Vooral aan zee, want tegen de zoute neerslag is geen middel opgewassen.
Naast fotograaf moet Ter Hall technicus zijn. Soms wordt er in de studio een setje gebouwd, bestaande uit twintig meter asfalt, witte strepen en struikgewas dat een berm suggereert. Met een elektrische lier wordt de auto langzaam naar voren gereden, terwijl de camera synchroon meebeweegt. Laserlicht en en een lange sluitertijd maken dat het lijkt alsof de auto honderd kilometer per uur rijdt. Als er op locatie wordt gewerkt, gaat een vrachtwagen met spullen mee. Behalve fotoapparatuur en poetsmiddelen hoort ook kleingeld voor de flipperkast tot Ter Halls standaarduitrusting. En een frisbee. Want soms moet er wekenlang in een hotel gewacht worden. Op mooi weer of op de trailer met de fabrieksnieuwe auto’s.

©Pim Milo, 2002