zondag, juli 09, 2006

Co Rentmeester

Co Rentmeester (Amsterdam, 1936)

De Olympische Spelen van 1960 vormen het sluitstuk van Co Rentmeesters roeicarrière. Daarna emigreert hij naar Amerika en gaat aan het Art Center College of Design in Los Angeles fotografie studeren. Direct nadat hij in 1965 het diploma heeft behaald, fotografeert Rentmeester als freelancer voor Life de rassenrellen in Los Angeles. Het is een mengeling van onverschrokkenheid en naïviteit, zoals hij als blanke man in een net pak met een camera de brandende zwarte woonwijk Watts in loopt. De aangrijpende reportage levert hem ogenblikkelijk erkenning op en geeft zijn journalistieke loopbaan een vliegende start. Een jaar later treedt hij in vaste dienst van Life, dat hem naar Azië zendt om de oorlog in Vietnam te verslaan.
In 1967 krijgt Rentmeester de hoogste onderscheiding van World Press Photo voor zijn foto van een moegestreden tankcommandant. Als hij in 1969 in de omgeving van Saigon door een sluipschutter wordt verwond, keert hij terug naar Amerika en gaat hij behalve voor Life, werken voor bladen als Sports Illustrated, People, Stern en New York Times Magazine. In 1972 wordt hij in Amerika uitgeroepen tot Magazine Photographer of the Year. Datzelfde jaar bezorgt een dynamische close up van de zwemmer Mark Spitz – die in München grossiert in Olympisch goud - hem opnieuw een onderscheiding bij World Press Photo, nu in de categorie sport. In mei 2000 verschijnt het allerlaatste nummer van Life Magazine, met een door Rentmeester gemaakte foto van een te vroeg geboren baby op het omslag.
Het foto-essay ‘Ode to Ice’, in 1998 gepubliceerd in National Geographic, is een lofzang op de Hollandse winters. Rentmeester betoont zich een bewonderaar van de 17e eeuwse landschapschilders Hendrick Averkamp en Pieter Bruegel. Behalve reportages verzorgt Rentmeester ook reclamefotografie en regisseert hij commercials. Twintig jaar lang fotografeerde hij de advertentiecampagne van Marlboro.
De opmerkelijk veelzijdige Rentmeester combineert een sterk gevoel voor compositie en kleur - geworteld in de traditie van de Hollandse schilderkunst - met een warm, humaan oog voor de medemens. Hij doet graag moeite voor een foto. Zijn essay van achttien pagina’s in 1984 in Life rond de pre-Olympische Spelen getuigt van een grondige voorbereiding. Sport vormt een wezenlijk onderdeel van Rentmeester’s fotografische loopbaan. Niet alleen in zijn fascinatie voor menselijke prestaties, maar ook in de strenge discipline die aan iedere topprestatie ten grondslag ligt. In 2001 werd aan Co Rentmeester de KLM Paul Huf award verleend, de eerste keer dat deze erkenning werd uitgereikt.

©Pim Milo, 2002